top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarc Litière

Het is goed om hier te zijn en de vijf van Beethoven

Bijgewerkt op: 1 apr. 2020

‘Het is goed om hier te zijn. Als zoveel leerkrachten en schoolhoofden uit verschillende scholen besluiten om een studiedag te volgen in verband met fijnmotoriek en schrijfmotoriek, kan ik maar één ding zeggen met de woorden van Stef bos: Het is goed om hier te zijn’.


Op deze wijze begon ik mijn twee workshops tijdens een studiedag te Antwerpen over leren schrijven en schrijfmotoriek . Een studiedag ingericht door het Centrum voor navorming in het onderwijs. Als titel voor mijn workshops had ik gekozen voor: ‘De vijf van Beethoven’. Ik imiteerde vijf kinderen die op de een of andere manier moeilijkheden hebben met fijnmotoriek of schrijfmotoriek en de leerkrachten moesten observeren en vertellen wat er eventueel aan de hand zou kunnen zijn met het betrokken kind of met andere woorden: waarom doet het kind wat het doet en wat kunnen we als leerkracht of ouder hieraan verhelpen? Het werd een zeer interactief en leuk geheel en ikzelf heb mij als spreker goed geamuseerd. De leerkrachten kregen oefeningen, moesten bewegen, moesten zich verplaatsen in de schoenen van kinderen met motorische en schrijfmotorische moeilijkheden. Persoonlijk vond ik het twee keer een erg toffe groep en er werden veel vragen gesteld en dingen ter discussie gesteld en dat is altijd goed en verrijkend.


Het is mooi dat zulke initiatieven genomen worden en dat leerkrachten en scholen niet op zichzelf blijven zitten, maar samenwerken, samen denken en samen bewegen. Op deze wijze ‘beweegt’ er heel wat in de scholen en in het onderwijs en het zijn de leerkrachten zelf die het doen en niet iemand die van bovenaf plots een ‘goed’ idee heeft. En ik ben blij dat ik dit mag leiden en dat ik door mijn gedrevenheid het geheel mag doen ‘bewegen’. Door de inzet en samenwerking van deze leerkrachten wordt ook ik ‘bewogen’. Dit is zeker iets dat navolging verdient in andere provincies, andere steden en andere scholen. Hierbij is de slotsom dat onze kinderen er wel bij varen en uiteindelijk draait het daar allemaal om.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page