top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarc Litière

Vroegbegeleiding: nooit te laat!

“Na 22 jaren in dit leven maak ik het testament op van mijn jeugd.”


Met dit mooie lied van Boudewijn de Groot in gedachten kan ik het volgende schrijven:

Na 38 jaren psychomotorische praktijk voor kinderen maak ik zo stilaan het testament op van mijn loopbaan. Niet dat ik wil stoppen, daarvoor doe ik dit werk veel te graag en hou ik teveel van kinderen. Maar ik ga wel af en toe wat minder werken en stilaan de fakkel doorgeven aan mijn collega’s. Deze collega’s worden steeds jonger, of ik word ouder, het is maar hoe je het bekijkt.


Ik ben zeer verheugd dat we vanaf 2021 in onze praktijk nu ook aan vroegbegeleiding en ontwikkelingsstimulatie doen. Dus ook baby’s en peuters van 0-3 jaar worden nu in onze praktijk begeleid. Verschillende collega’s zijn gespecialiseerd in deze neuromotorische begeleiding van jonge kinderen en dat wil dus zeggen dat we nu ook ouders met zeer jonge kinderen kunnen helpen. Onze doelgroep bestaat nu uit twee hoofdgroepen: enerzijds baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar en anderzijds kleuters, lagere school kinderen en tieners tot 18 jaar.


Lang geleden, in de vorige eeuw, deed ik zelf ook aan vroegbegeleiding, maar de laatste 25 jaar was onze praktijk toch vooral psychomotorisch georiënteerd. Maar kijk, mijn collega’s blijven zich specialiseren en het feit dat we nu zeer jonge ouders met hun baby’s en peuters in de praktijk kunnen begeleiden, wordt sowieso een grote verrijking voor iedereen: de jonge kinderen, hun ouders en wij als therapeuten. Als ik zie met hoeveel liefde en zorg mijn jongere collega’s deze kindjes begeleiden en stimuleren, dan kan ik enkel maar besluiten: ik ben een gelukkig man dat ik met zulke collega’s mag samenwerken en dat ik deze job mag en kan uitoefenen. Hoewel mijn lichaam mij soms vertelt dat ik ouder word, blijf ik toch ergens jong door mijn jongere collega’s en door de jonge kinderen die we elke dag opnieuw mogen helpen en begeleiden.


Dus allemaal mooie vooruitzichten en de toekomst ziet er goed en leuk uit. Misschien moet ik net als de Franse filosoof Edgar Morin besluiten om nog lange tijd een ‘jonge oude man’ te blijven. Forever young….

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page