top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarc Litière

Teach your children, teach your parents

“Don’t you ask them why. If they told you, you would cry. So just look at them and sigh and know they love you.”


Dit is een fragment uit het lied ‘Teach your children’ van Graham Nash. In verleden, betere, corona-vrije, tijden hebben wij het genoegen gehad om enkele groten der aarde bezig te zien en te horen: Paul Mc Cartney, Leonard Cohen, The Eagles en Bruce Springsteen. Maar we zongen ook live mee met The Rolling Stones, Neil Young en zijn vroegere companen Crosby, Stills en Nash. Deze krasse zestigers maken nog mooie en goede muziek en zingen prachtig samen in ‘close harmony’.


Het lied ‘teach your children’ is één van mijn favoriete nummers omdat deze tekst heel herkenbaar is in mijn werk en betrekking heeft op het opvoeden van en werken met kinderen en ouders. Vooral de complementariteit tussen beide. Met andere woorden: wij voeden onze kinderen op, maar onze kinderen voeden ons ook op. Of wat had je anders gedacht.


Het gebeurt ook regelmatig dat ouders staan te kijken van uitspraken of gedragingen van hun kinderen. Kinderen houden ons een spiegel voor en dit is soms erg leuk, maar soms ook helemaal niet. Door om te gaan met onze kinderen, worden we ook geconfronteerd met onszelf, onze dromen, ons lukken en ons falen en onze teleurstellingen. Maar vooral ook met onze verwachtingen en misschien moeten we die regelmatig aanpassen of gewoon meer uitgaan van de realiteit en niet van onze verwachtingen. Dit is immers veel beter als we werken met kinderen.


Dus in de woorden van Graham Nash moeten we onze kinderen een bepaalde levenscode meegeven en ook bepaalde dromen, maar moeten we als ouders ook onze eigen angsten onder ogen zien en kijken naar de dromen en het gedrag van onze kinderen. Mooi!


We kunnen ons ook best niet teveel vragen stellen naar het waarom van hun gedrag, want het antwoord zou wel eens ontnuchterend kunnen zijn. Beter is om het te bekijken, te zuchten en te weten dat ze van ons houden. En omgekeerd kunnen jongeren ook best kijken, afwachten, en weten dat ouders bepaalde dingen doen en zeggen omdat ze van hun kinderen houden. Dit is nu juist deze prachtige complementariteit.


En dan moet je weten dat de tweede stem in het lied (David Crosby) op de achtergrond een andere prachtige tekst zingt (vanaf 1:28) die helemaal weergeeft waar het om gaat in de relatie tussen ouders en kinderen: “Can you hear and do you care, and can you see we must be free, to teach your children, you believe and make a world that we can live in”.


Prachtig! Daar word ik stil van.


> Link naar het liedje Teach your children: youtube.com/watch?v=EkaKwXddT_I

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page